tisdag 4 maj 2010

Inlämningsfrågor

Inlämningsuppgifter
Vad är skillnaden på frames (bildruta) och keyframes (nyckelbildruta)?
I en nyckelbildruta skapar man innehåll, förändrar innehållet och kan lägga till olika delar som bild, ljud, knappar med mera. Bildrutor upprepar innehållet från den senaste nyckelbildrutan och där skapar man inget innehåll utan det binder samman det man har skapat och bestämmer hur långt det ska vara. Vad gör kodsnutten "stop();"?Det talar om att innehållet ska stå stilla. En annan kod läggs sen in för att tala om att innehållet ska röra på sig och hur/när. Exempelvis kan användaren klicka sig vidare för att innehållet ska spelas upp.

Vad är ett instansnamn och vad används instansnamn till?
Instansnamn är ett namn man döper en knapp, ett filmklipp med mera till för att man ska kunna visa vad som ska ändras på/ påverkas när man lägger in en kod. Koden i sin tur berättar vad instansnamnet ska göra.

Vad är skillnaden på .fla och .swf?
En fla är filen man arbetar i, lägger in koder, gör tidslinjer och sätter ihop det man vill ha. Swf är det färdiga resultatet som visas upp i form av en filmsnutt/flashfil. Det går endast att göra förändringar i fla filen. Den kan man spara för att sedan ta upp igen och arbeta vidare med. I swf kan man inte göra några förändringar. Det är en komprimerad kopia av fla.

När använder man shape tween?
När något ska ändra form mellan nyckelbildrutorna. I första nyckelbildrutan har man en form och i den andra en annan form. Shape tween gör att övergången mellan dessa blir naturlig och inte hackig.

När använder man motion tween?
På samma sätt som shape tween men när ett innehåll ska förflytta sig från en plats till en annan. Det gör att övergången ser naturlig ut.

Vad använder man mask-lager till?
Det är ett osynligt lager som man kan använda för att dölja vissa delar av det man har skapat. Till exempel kan man skapa en osynlig ram som ett innehåll ska hålla sig inom.

I laboration 4 använde vi ett movieclip som vi döpte till target_mc, vad är syftet med target_mc?
Target mc syns inte utan anger positionen (x- och y koordinatorer) för det man väljer att ladda in ex en film eller ett movieclipp. Det gör att innehållet hamnar där man vill att det ska hamna.

I inlämningsuppgiften gjorde vi en pop-up ruta som vi skapade i en egen fil, "popup.fla", där scenen var lika stor som vår scen i "index.fla", varför var pop-up rutans scen lika stor som index-filens scen och inte 550x400 som våra animationer?
För att popupen skulle hamna i mitten på samma del som animationerna visas. Vi kunde centrera popupen genom att göra så.

Inga kommentarer: